четвртак, 16. август 2018.

Робинзон Крусо , Данијел Дефо ( детаљно препричан роман )


Робинзон Крусо , Данијел Дефо

( приредила Алексић Зорица) 

è Фабула романа: Робинзон има пустоловне жеље , упознајемо се са његовом породицом . Отац га  одвраћа од тога да буде морнар. Бежи од куће и путује бродом . Не мору настаје бура , а он има напад мучнине , има краткотрајну жељу да се врати кући , од невремена се спашава помоћу чамца. Укрцава се на брод за Златну обалу , али брод нападају гусари. Заробљавају га и одводе у маварску луку Сале. Он је био у двогодишњем ропству . Једном је отишао у риболов и успева да побегне са дечаком Ксуријем. Робинзон и Ксури наилазе на брод који их спашава и одводи их у Бразил.
è Робинзом у Бразилу постаје власник плантаже шећерне трске.Он одлази бродом ка новој Гвинеји да би узели црне робове. Брод се насукао на спруд. Попели су се на чамац за спашавање , али је један талас и њега преврнуо тако да је пливањем некако успео да дође до обале. У 26 години Робинзон долази на Острво очајања.  Снабдева се са стварима и храном са насуканог брода. Одређује место где ће живети. Подиже шатор. Очајава због положаја у коме се налази. Јавља се и нада јер је могао да прође као и остали другови односно да умре. Робинзон стално размишља о свом положају, понекад је веома тужан , очајан , а понекад оптимиста и пун наде, води дневник. Стално нешто ради и  има планове за будућност . Бележи време. Прави даску , али му треба пуно времена. Пише дневник у коме се враћа на оно што је радио. План свакодневног рада: излази у лов , затим ради до 11 сати , руча око 12 . Спава од 12 до 2 . Увече опет ради. Прави сто , столице , четвртасте сандучиће и проширује место иза шатора. Одрања се земља те опет има посла .        
è Наступа кишни период . Поправљају ограду. Покушава да припитоми голуба . Није могао да направи буре. Долази до земљотреса. Одроњава му се део стене , море се усталасало , закључује да је потрес био јачи у мору. Видео је олупину коју је море избациоло. Узима греде и гвожђе које може да искористи. Врло је болестан , час му је добро,  час лоше , сања један страшан сан , када почиње да верује у Бога . Мисли о религији . Дуван му помаже и читање Библије. Истражује острво , открива плантажу грожђа , диња и лимунова. Гради кућу на пропланку , окружен је шумом . Ограђује је двоструком оградом . Ту би стајао по неколико дана. Почиње кишни период , проширује пећину . Прва годишњица боравка на острву. Нестаје му мастило па пише ређе . Риља земљу и сади жито и пиринач. Прави корпу. Хвата папагаја. Није оскудевао у храни имао је чак и ђаконије , јео је козије , птичије и корњачино месо , јео је јаја од корњаче , суво грожђе итд. Спашава неколико јарета , чува их и припитомљава.  Он је са брода донео џакове у којима је некада било жито и бацио их је недалеко од куће .
è Након неког времена је запазио да је никло жито додуше врло мало , али се много обрадовао и решио је да га огради да га не поједу птице. Коси жито сабљом окаченом о дрво . Нема плуг већ оре дрвеним ашовом . Принос од две године остављао је за сетву па је тек треће године имао довољно за исхрану. Прави судове од печене глине , најпре неуспешно , а касније је направио толико да му је било довољно за неколико година. Папагај изговара  Пол што су прве речи које је чуо после дужег времена. Жели да испита и оплови острво које се налази близу његовог , али не може да га спусте у воду.
è Цепа му се старо одело  па мора да крпи одело , а затим прави шубару од коже , одело , кожух  и чакшире од крзна , затим прави сунцобран . Прави пирог , мали чамац којим жели  да оплови острво , али је имао проблема , ветар јако дува , удаљава се од острва , али је ипак дошла морска струја која га је довела на острво. Оставља брод на сигурно место.
è Долази у пољску кућицу . Тамо га дозива папагај . Живи смиреним животом . Усавршава се у грнчарству . Прави котарице и бива све бољи столар. Смањује се количина барута које има па одлучује да хвата козе да би их припитомио.Узима јариће . Ограђује место високом живицом да питоме не би изашле . Временом је имао пуно коза . То је имало велики предности јер је имао млека , меса и сира. Ништа му није требало осим људског друштва . Примећује трагове људских стопала. Уплашио се . Прво је спровео јаке мере обезбеђења , не излази , пушта козе , а касније је само био веома опрезан .
è У првом тренутку осигурава дом . Прави склониште за козе. Разгледа место где су људождери јели свој плен. Две године људождери нису долазили. Често је ишао да стражари да види када ће урођеници да дођу. Налази пећину коју је нашао када је секао дрва за прављење угља. У пећини планира да смести муницију. Налази у мору буре барута које се овлазило само споља док је унутра барут био добар. Научио је Пола добро да говори , пас му је умро након 16 година. Мачке су се толико намножиле да је многе отерао , а задржао је само две - три и имао је неколико јарића.
è У 23 години његовог боравка на острву поново је видео дивљаке. Видео је девет дивљака. Они су најпре играли па су отишли . Одлази да види место на коме су правили своју гозбу .  После петнаест месеци опет одлазе , у мају 24 године. Видео је један брод који је пуцао другом броду да би га спасао . Робинзом пали ватру. Видео је бродолом и нада се да је бар неко спашен . Одлази на брод који је доживео бродолом . Узео је неке ствари са брода и вратио се ( новац , одело , ципеле .) Нико није преживео осим пса. Две године живи у миру . Чуди се како неко може да једе другог човека . Колико је очајан жели да отме неког дивљака . Долазе дивљаци и доносе две жртве. Један почиње да бежи . Два дивљака га јуре , а Робинзон оба убија. Робинзон је Петка звао да приђе. Он се плаши , а када му је пришао био је веома захвалан. Петко се чуди на који начин је убио дивљака.
è Дао му је име Петко зато што га је нашао у петак . Нахранио га је . Дивљаци су отишли . Обилезе место на ком су били дивљаци има костију , крви . Била су најпре четири заробљеника . И Петко је био људождер. Робинзом облачи Петка.Учи га да говори енглески. Робинзон учи Петка да једе животињско месо , да прави хлеб . Сеју већу количину жита . Петко говори на енглеском , али је прилично неправилан . Петко му објашњава отприлике где је острво и да може да их одведе до белих људи. Разговарају о религији и жели да  га прекрсти , да пређе у хришћанство . Говори врло добро енглески , али не баш савршено.
è Живе срећно три године на острву . Петко говори како су на његовом острву дошли неки белци које је он и wегов народ лепо прихватио и који су вероватно још на његовом острву . Робинзон  мисли да су то људи са брода који је потонуо. Петко каже да они једу људе само када је рат. Робинзон жели да иде на Петково острво . Праве брод за путовање до Петковог острва. Спремају се да се отисну,  али долазе људождери.
è Желе да их нападну. Доле је 21 особа, три заробљеника и три чамца. Робинзон је видео да су довели белце. Крећу у јуриш , праве галаму као да их је пуно. Дивљаци су се уплашили и побегли. Заробљени човек је био Шпанац , узео је мач и убио је два дивљака. Неки од дивљака су побегли па се Робинзон  плашио да се не врате да се освете. Један од заробљеника који су се спремили да поједу је био Петков отац . Петко је био веома срећан. Заробили су дивљаци и једног Шпанца коме су ноге биле повређене од конопаца. Доводе их у њихово склониште . Смешта  заробљенике , спрема им ручак . Петко мисли да су се дивљаци утопили. Дивљаци су се толико уплашили од пушака да више никада нису хтели да дођу на острво.
è Шеснаест Португалаца и Шпанаца су живели на острву после бродолома његовог брода .  Шпанац жели да своје другове доведе на острво. Робинзон прихвата,  али под одређеним условима . Брине се да ли ће имати довоqно пиринча и жита да прехрани qуде. Одлучује да им да део земље. Тешу даске , повећавају број питомих коза . Оврли су жито које је било довољно за групу људи која ће доћи . Шпанац и Петков отац одлазе по остале Шпанце. После осам дана Петко је видео да неко долази . Робинзон је угледао брод који се усидрио у близини острва . Довели су заробљенике према којима су се врло грубо понашали. Чамац којим су дошли нису могли да гурну у воду. Робинзон је био опрезан. Све је посматрао и није се појављивао . Робинзон је хтео да приђе заробљеницима да би чуо ко су ови људи који су се искрцали на острво .
è Када им је причао уплашио их је јер је био веома страшан. Робинзон им је пришао и рекао да је на броду била побуна , он је капетан тог брода и да је други човек његов помоћник , а трећи путник. Међу побуњеницима налазе се два овејана зликовца . Робинзон  жели да их спаси , али под следећим условима:
è 1) Да неће полагати право на острво када буду на њему ;
è 2) Да ће их бесплатно одвести у Енглеску .
è Они пристају . Задатак Робинзона  је да убију два побуњеника и убијају их. Робинзон их лепо прима . Показује им шта је све урадио . Капетан жели да поврати брод. Робинзон  каже да када побуњеници виде да им нема другова да ће сићи за њима . Буше рупу на чамцу. Побуњеници крећу у потрагу . Али их Робинзон  хвата . Двојицу су послали у пећину да их чувају . Петко и један од ослобођених људи . Остали се спремају да нападну још десеторицу која долазе са брода . Они су видели да је чамац пробушен и да нема другова. Враћају се да кажу шта се десило.
è Затим опет долазе на острво. Тројица остају у чамцу,   а остали траже другове. Договоре се да Енглезе дозивају као да су то њихови другови и да су их одвукли што даље ка средини острва . За то време капетан тражи да се један преда , а други убија. Ови остали су дошли до чамца где никога није било. Робинзон са осталима напада побуњенике . Међу њима је био и Робинзонов помоћник. Том Смит . Сви се предају и траже да им поштеде живот. Они то прихватају осим живота Вилу Аткинсону. Капетан разговара са побуњеницима , а они се кају. Аткинсона и још тројицу су везали и одвели у пећину да их Петко чува . Остале моле да помогну да се освоји брод , а они ће за узврат за wих да се заузму у Енглеској да не буду погубљени.
è Организује се, одлазе и освајају брод. Са седам плотуна обавештавају Робинзона да је брод освојен.Робинзона проглашавају за капетана брода , а они су његови поданици. Капетан му поклања ствари међу којима је и ново одело.Петорица људи који су били  у пећини тражи опроштај и моле да остану на острву. Робинзон им дозвљава. Вођа побуњеника који је био погинуо је обешен на крст. Двојица полазе на броди,  они испловљавају . 19.12. 1686. године избавља се са острва  11. 06. 1687. Пошто је био ван ње 35 година.
è Када је дошао у Енглсеку одлази код своје добротворке која је осиромашила и потрошила Робинзонов новац. Иде у родни град , али су му отац и мајка умрли. Остали су му само две сестре и двоје деце његовог брата. Капетан ког је спасао задњи пут му је дао 200 фунти. Плантажу у Бразилу води његов ортак. Она је успешна . Његов део је поклоњен манастиру. Пошто није имао ко да је обрађује.Капетан ових 6-8 година обрађивао плантажу. Капетан му даје 160 португалских мајдара , а остало није имао. Од свог ортака добија новац који му следује са плантаже , тако да је постао богат. Од тих пара је збринуо старог капетана , старицу и сестре. Од ортака тражи да приход са плантаже шаље старом капетану. Од својих пара купује менице. Не жели да иде бродом већ иде копном преко Шпаније и Француске. На путу кроз Француску пада велику снег. Вођа није знао најбоље пут па их је водио кроз топле па кроз хладне крајеве. Нападају их медведи и вукови. Спасао га је Петко.
è Затим их је напао медвед. Петко се попео на дрво , а медвед за њим. Петко љуља дрво. Петко силази са дрвета , а за њим и медвед . Петко га убија набивши му пушку у уво. Прошли су кроз једно опасно место. Видели су велику групу вукова који су јели плен. Спустила се ноћ . Један коњ је побегао и курјаци су га распорили. Они су се сакрили иза балвана. Па су запалили ватру, викали, ранили су неколико курјака , они су се уплашили и побегли.
è Били су љути на вођу који их је водио погрешним путем. Онда силазе у Тулуз где је топло. Долази до свог завичаја где жели да прода плантажу , имање. Од тих пара наређује да се исплаћује извесна количина новца старом капетану и његовом сину. Жели да оде на своје острво и да види шта се десило са Шпанцима и побуњеницима. Седам година га је стара удовица одвраћала . Он се у међувемену оженио и имао је два сина и једну ћерку. Са синовцем 1694. године одлази на пут за источну  Индију где је видео шта се десило са острвом.


Нема коментара:

Постави коментар